Beeldmeditatie

‘Oog in Oog’ is een boek van predikant en docent Kick Bras over ‘christelijke mystiek in woord en beeld’. Hij bundelde ruim 50 kunstwerken die volgens hem een mystieke betekenis hebben. Oude en moderne kunst waarin iets van het onzegbare geheim van ons bestaan oplicht. Mozes bij de braamstruik van Chagall, een oude ikoon, een hemelsladder, een meditatief gezicht dat naar binnen kijkt van Alexej von Jawlensky. Afbeeldingen van God, Christus, de menselijke spirituele weg, zoals de berg, de ladder, de woestijn, de donkere nacht, de omhelzing, de geestelijke liefde. Heel veel komt aan bod in dit prachtige boek en Bras geeft er zijn commentaar bij.

Wij gaan in (tenminste) drie bijeenkomsten een aantal kunstwerken die hij bespreekt goed in ons opnemen. We doen dat op de manier van een beeldmeditatie. Aandachtig kijken in stilte,   veelal langer dan in het museum. We wisselen onze ervaring uit en lezen het commentaar van de auteur. Op deze manier raken we op een speelse manier vertrouwd met wat ‘mystiek’genoemd  wordt.

Leiding door Anneloes Steglich en Pim Steenbergen

Data:  20 mei en 19 juni om 14.00 uur (na de zomer voortzetting) .

Mantelzorgcafé

Op dinsdag 21 mei bent u als mantelzorger uiteraard weer van harte welkom in De Herberg. Onder het genot van koffie/thee ontmoeten we elkaar en is er de mogelijkheid om samen van gedachten te wisselen om de zorg wat beter behapbaar te maken. Loop ook eens binnen en (nogmaals) de koffie/thee staat klaar. Het mantelzorgcafé is tussen 19.00 en 21.00 uur.

Digiwijzer cafe

Op verhaal komen bij Wim Slabbekoorn

Boek: De Moed Van Imperfectie
Schrijfster: Brené Brown

Ik heb dit boek gekozen, omdat het mij heeft geïnspireerd om beter naar mijn gevoel te luisteren. We leven in een drukke wereld, waarin allerlei dingen op ons afkomen. Er wordt veel gecommuniceerd, er zijn veel verschillende prikkels die onze aandacht vragen en we consumeren er op los. Brené Brown deed jarenlang onderzoek en ze leerde ver weg te blijven van ‘Wat zullen anderen wel niet denken’ en ‘Ik ben pas goed genoeg als…’. Toch willen we allemaal ergens bij horen, geaccepteerd worden. We proberen dat te bereiken door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring. Kan het ook anders? Hoe leven we een bezield leven? Daar gaan we het deze middag over hebben. Zondag 26 mei beginnen we om 15.00 uur in De Herberg.

Ouderensoos

Aanvang 14.15

Lezing over Eckhart

‘Van God houden als van Niemand’, dat is een uitspraak van Meister Eckhart (1260- 1328), een denker (theoloog)  en een mysticus. Hij wist zich gedragen, omringd en gekend door God op een heel intieme manier. Hij schrijft: ‘God en ik -- wij zijn één. In het diepste of het hoogste van mijn ziel zijn God en ik niet meer te onderscheiden. Gods grond is mijn grond. God laat zijn zoon altoos geboren worden in het diepst van mijn ziel. God is niet een persoon, niet een Iets, eerder een Niets. Van God wil ik zwijgen’. Het zijn stevige uitspraken - enkele ervan zijn veroordeeld door de Paus in Avignon.

Eckhart is sinds 1900 terug in de belangstelling, eerst bij vrijdenkers, schrijvers en filosofen, maar sinds kort ook bij spirituele zoekers. Eckhart is een unieke combinatie van abstract denken (hij was tweemaal gastprofessor in Parijs), mystieke bevlogenheid én nuchtere arbeid (hij stichtte tientallen kloosters voor zijn orde, de Dominikanen). In vele boeken over spiritualiteit komt zijn naam voorbij, zoals in het boekje van monnik en zenmeester Willigis Jäger, Over de Liefde, dat in 2018 gelezen werd.

In twee avonden willen we een beetje kennismaken met Eckhart. Naast enkele informatie over zijn tijd en de invloeden op hem, zullen we zoveel mogelijk teksten lezen, stukjes uit preken die hij hield in de Begijnenkloosters. Misschien wordt dan duidelijk waarom de Begijnen hem behalve ‘Lesemeister’ (de geleerde lees-meester) vooral een ‘Lebemeister’ noemden: iemand die je helpt om te leven in onafscheidelijke verbondenheid met de Eeuwige.

In Erfurt (waar ook Luther verbleef) zijn voor de voormalige kloosterkerk van Eckhart een aantal uitspraken van hem in brons gegoten in de straat neergelegd. Je loopt dan over zijn oneliners heen. Misschien ervaren we op deze avonden iets van de ongelofelijke diepte en rijkdom van deze traditie.

Leiding door Ds Pim Steenbergen

Data: 29 mei en 19 juni, 19.30 uur in de Herberg

1 jun

Activiteiten rooster De Herberg juni

zondag

Pinksterlunch

woensdag

Lezing Eckhart

Filmavond

Mantelzorgcafé

19.00-21.00 uur

donderdag

Bingo

Ouderensoos

19 jun

Leiding door Anneloes Steglich en Pim Steenbergen

Data:  20 mei en 19 juni om 14.00 uur (na de zomer voortzetting) .

19 jun

Lezing over Eckhart

Leiding door Ds Pim Steenbergen

Data: 29 mei en 19 juni, 19.30 uur in de Herberg

6 sep

Kloosterweekend 2019

Van 6 tot en met 8 september organiseren wij een retraiteweekend in de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout. Een weekend waarin rust, bezinning en ontmoeting centraal staan.

De priorij van de Norbertinessen is sinds 1647 gevestigd in het slotje De Blauwe Camer, een van de fraaiste monumenten van Noord-Brabant. De zusters kunnen terugkijken op een rijke historie. Het klooster is in 1271 gesticht in Vroenhout, nabij Roosendaal. Daarmee is Sint Catharinadal de oudste kloostergemeenschap in Nederland die kan bogen op een ononderbroken bestaan.

In de priorij wonen ongeveer 17 zusters, die leven volgens de regel van Sint-Augustinus.  Er is een kunstatelier, dat vooral vermaard is vanwege de restauratie van oude handschriften en boeken en sinds 2016 heeft de priorij een wijngaard. De wijn wordt in eigen huis gemaakt en gebotteld.

De gastenkamers (een en twee persoons kamers) zijn voorzien van eigen douche en toilet. De bedden zijn gedekt en handdoeken liggen klaar. Het weekend is geheel verzorgd inclusief maaltijden. Kosten € 115,00 per persoon.

Aanmelding bij Anneloes Steglich, e-mail altsteglich@gmail.com  tel. 0627073657