Gespreksgroep voor mensen die een partner hebben verloren door overlijden

Voor dit jaar hebben Zeeuws Verlies en de PKN-Vlissingen besloten een serie gespreksbijeenkomsten te organiseren voor mensen die een partner door overlijden hebben verloren, aan het einde van het jaar en aan het begin van een nieuw jaar. Het kan voor mensen, die alleen zijn komen te staan doordat hun partner is overleden, een tijd zijn die niet te overzien is. In de maanden november en december is er een periode van herdenken van overledenen en van familiefeesten. Aan het begin van januari  komt er een leeg nieuw jaar tegemoet. Een tijd die niet te overzien is. Ook een periode van donkere maanden.  Maanden waarin het gemis van een geliefde, de stilte die er in huis is ontstaan, gevoel van eenzaamheid……….zo  sterk gevoeld kan worden.

Om deze gevoelens en ervaringen met elkaar te delen, stellen we u in de gelegenheid deel te nemen aan de gespreksgroep ‘Verhalen die ons verbinden’. U zult merken dat u niet de enige bent die uw geliefde zo mist. Dat de ander óók ervaart dat het leven nooit meer wordt, zoals het is geweest. U wordt een veilige plek geboden om verhalen met elkaar te delen. De gespreksgroep is bedoeld voor mensen die een jaar of langer geleden, een partner hebben verloren door overlijden.

We hebben gemerkt dat het voor sommigen toch een hoge drempel kan zijn om zich op te geven voor deze gespreksgroep. Wanneer er uiteindelijk toch besloten is om hier aan deel te nemen zijn de reacties overwegend positief.

Hier bijgaand twee reacties van deelnemers die de eerste helft van 2018 hebben deelgenomen.

-          De gespreksbijeenkomsten zijn heel goed voor mij geweest. Door de groep kon ik beter over mijn gevoelens praten.

-          Door de vragen die ik meekreeg kon ik beter met mijn kinderen over het verlies praten.

-          Je mag er zijn zoals je bent. Er is geen foute rouw.

Misschien geven deze reacties u meer inzicht.

Waar en wanneer?

U bent van harte welkom in De Herberg op de woensdagmorgen vanaf 10.00 uur tot 12.30 uur op 7 en 21 november, 5 en 19 december , 9 en 23 januari. Kosten voor deze zes bijeenkomsten zijn:  € 35, die vooraf gaande aan de start van de gespreksbijeenkomsten dienen te worden voldaan. Groepsgrootte maximaal acht personen.

Opgave vóór 26 oktober bij Gerda Vreeke, tel: 0118-637454 of email: g.vreeke@pkn-vlissingen.nl

De bijeenkomsten zijn voorbereid in samenwerking met Anja Ganzeboom, rouwcoach en bestuurslid van Zeeuws Verlies, steunpunt voor verlies en rouw. Samen zullen wij de groep leiden. Ook gemeenteleden van andere kerken op Walcheren zijn van harte welkom én mensen die niet kerkelijk betrokken zijn.

Anja Ganzeboom en Gerda Vreeke